Playgrounds

Promenad genom Manhattan, New York City. Ett högt grönt staket med låsbar grind som avgränsar en lekpark och en basketyta från gatan och de höga husen som omger dem. Öppen mellan 7 och 20, däremellan låst. Det höga staketet och järngrinden gör det tämligen svårforcerat för någon som bara vill missbruka anläggningen. I en stad som NY – till skillnad från i Sverige – skulle det f ö inte gå med mindre än att folk i omgivningen som såg ett intrång skulle säga till. Det är så märkligt med den där stan. Du är anonym bland 10 miljoner andra men alla ser varandra och bryr sig. Du är anonym men inte osynlig.

Hur som helst.

Första tanken: Tragiskt. Att de måste låsa och avskärma det så.

Andra tanken: Fräscht. Lyxigt. Gummerade underlag i såväl lekparken som på basketplanen. Gott om roliga lekutrustningar. Toalettbyggnad med skötrum. Vattenkran. Och så en skylt där det står:

“Vuxna får inte vistas i lekparken utan medföljande barn”

DSC_0981 DSC_0498

Så vill jag ha det. Snyggt, välbehållet, inbjudande och flitigt använt. Det är något oklart hur många och i hur stor grad dessa lekparker i NY är kommunalt finansierade och skötta respektive etablerade på privata bidrag. Jag ser ändå framför mig hur de större företagen i stan skulle kunna göra en insats för en i det stora hela ganska beskedlig peng.

Det närmaste jag kommer ett svenskt exempel i tanken är Astrid Lindgrens park i Stockholm. Men i min stad är vi ganska bra på många lekparker nära barnen utan att för den skull lyckas skapa det där optimala lekområdet som känns helt och rent.

Kort sagt. Våra företag måste bli bättre på att sponsra vår närmiljö när kommunala kassor inte räcker. Och inte bara skänka miljoner till 90-nummer inför jul. Och vi måste bli bättre på att låsa in det vi är rädda om.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s