Världen har krympt – det ger blågula U21 mer support

Äter frukost på altanen idag. Det var inte igår.

I fotbollsstudion igår kväll förklarade man storheten i Sveriges U21-landslags EM-framgångar genom att Europa idag består av så många fler länder än för 30 år sedan. På det viset kan man kanske säga att världen, eller åtminstone Europa, vuxit.

I mitt twitterflöde fanns redan en timme efter semifinalens slut två för varandra helt okända personer som var i färd med att få ihop en kompisresa till Prag för att se finalen på tisdag. De två skulle totalt åka med sex personer. Om det var bara i mitt twitterflöde så inser jag hur många svenskar som är på väg till Prag imorgon.

Och detta tack vare att världen krympt.

På internet får vi enkelt tillgång till biljetter, hotell och inte minst varandra genom sociala medier. Vi kan vara snabba att agera och åka till en final i Europa med två dagars framförhållning.

Fler flygbolag flyger billigt till fler städer än för 20 år sedan. Det må vara hänt att vissa av lågprisbolagen borde bojkottas för sin usla personalpolitik och bristande respekt för resenärerna men de har i alla fall bidragit till en prissänkning och ökat utbud totalt på flygmarknaden.

Nu skulle i och för sig ett av sällskapen i mitt twitterflöde bila till Prag men i den nya lilla världen är det ju inte heller något problem eftersom vi har gps och internetkartor.

Fler tv-kanaler täcker fler händelser. Visserligen mest oviktiga saker som travkuskploj, funny homevideos och reklam men med sämre tv-bevakning skulle U21-landslaget inte fått den uppmärksamhet de fått. Inte skulle SVT satsat på det i sin tablå om de fortfarande hade landets enda två kanaler i alla fall. Vi ser mer av vad som händer överallt i världen hela tiden.

Tack vare tv-bevakningen har vi sett att det faktiskt varit några svenskar i Tjeckien och hejat på det här unga laget som redan kvalificerat oss till OS-turneringen i Brasilien. Några svenskar har blivit några fler. Lagets stöd har uppmärksammats av både laget, tv och tittare. Flera vill åka dit, det är ju ändå så lättillgängligt. Och de 1500 svenska supportrarna på läktaren i gårdagens match mot Danmark kommer säkerligen få ett par tusen nya kompisar till på tisdag.

Allt för att världen krympt.

Och för att Guidetti och hans lagkamrater gör precis den fotbolls-PR unga svenska fotbollssupportrar vill se. Frispråkighet, jävlar anamma och tydlig cred till sina stöttande fans.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s