Bygg inte radhus åt 80- och 90-talisterna

Vi bor i ett radhus byggt 1974. På ett område byggt 1974. I radhuslängan är fyra av familjerna fortfarande desamma som när huset byggdes. De har vårdat sina radhusfastigheter, klippt sina gräsmattor, hållit häckarna på en lagom normalnivå mot sina grannar och stört varann lite lagom men inte för mycket i drygt 40 år. Underhållsmålat sina fasader och fönster men i övrigt utgått från att så som radhusen byggts är det tänkt att de ska vara.

Lika i hela radhusområdet.

Så kom 70-talisterna. Och 80-talisterna. Snart kommer 90-talisterna. De som nu flyttar från sin första lägenhet till familjens första gemensamma boende.

Vips ska all inredning bytas ut. Trädgårdarna ska göras om. Uterum och inglasade balkonger ska anläggas. Små tak med infällda spottar ska byggas över ingångarna. Häckarnas höjd ska ifrågasättas.

Jag säger inte att det är fel. Jag skulle kunna ifrågasätta resursslöseriet och att inget duger. Men jag tror helt enkelt inte att de passar i radhus. De behöver svängrum. Små egna tomter där de får härja som de vill.

För ärligt, hur snyggt är det när fastigheterna i en och samma radhuslänga blir alldeles olika? Någonstans tror jag radhusidén är att acceptera en vackrare helhet på bekostnad av den egna friheten.

Vi kommer ha mycket glädje av 80- och 90-talisternas begränsningslöshet. Men bygg inga fler radhus. Var sak har sin tid.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s