Med bebis i New York dag 1, resan

Det har inte funnits mycket fakta att tillgå för att förbereda sig på att turista i New York med liten bebis. Det är därför denna block ska uppdateras med tips och synpunkter under en vecka i NY. Tiden är juni 2015 och avresan är gjord.

Det är väl att slå in öppna dörrar men… En flygresa är inte 8,5 timmar i luften utan 15 timmar från dörr till dörr. Vilket är extra tydligt för ett litet barn. Och kräver planering av sysselsättning, ombyten och mat.
Vi var på Arlanda 2,5 tim före avgång, likafullt blev det lite stressigt på caféet där vi gav lillen hans morgongröt efter bagagedrop och passkontroller. SAS har nästan samtidiga fm-avgångar till både New York och Chicago. Det betyder att det är väldigt mycket folk i samma fållor som du.

Pojken som normalt bajsar en gång var 4e timme bajsade fyra gånger under resan. En oteknisk människa undrar om inte tryckförändringarna kan ha något med saken att göra. Hur som helst, ha med ombyte.

Han somnade precis i samband med flygavgången men tryckförändringarna gjorde sig påminda i öronen. Trots att vi på vår läkares inrådan gav honom Nezeril 20 minuter före avgång.

Skötborden på toaletterna på nyrenoverade Airbus är större än på Luleåflyget. Nästan praktiska.   

Platserna är fortfarande trånga och det är synd om den resenär som inte vill ha med mitt barn att göra om han fått stolen bredvid min.

Vår 15-månadersman sov en gång till på flyget, dock inte så lång stund. Och han hade det märkbart jobbigt med inflygningens stötvisa höjdsänkningar.

Passkontrollen vid ankomstflygplatsen Newark tog en timme. Och det var varmt. Och det fanns inga lånesulkys. Ha med vatten från flyget.

Ingen frågade efter ESTA-papper. Ingen ifrågasatte medicinen i bagaget. Vagnen höll och lådan vi transporterat den i verkade inte ha varit med om något missöde. Så det känns tryggt att bara lägga den i en plastsäck på vägen hem.

För att åka taxi eller AirPort Shuttle måste du ha med egen barnbilstol. Vi orkade inte släpa på det så vårt alternativ blev buss. 17 dollar per person från Newark till Manhattan. En fin resa. Klart kult. Hotellets transport skulle ha 200 dollar. Vi provar det på hemvägen. Nu har vi provat åka tunnelbana. Det var stökigt, lite svårt att förstå biljettsystemet och högljutt. Klockan var 14-15 här vilket betyder redan sen kväll för den lille enligt svensk tid. Och just där och då tyckte vi nog att vi utsatt honom för lite väl mycket under denna dag. Han mådde nog inte topplopp men hängde med. Och somnade senare på kvällen i vagnen när vi tog en italiensk middag i grannskapet och klockan var långt över midnatt svensk tid. 

Efter ankomst till hotellet behövde i vi något att äta. Den lille somnade ganska snart men svensk klocka stod då redan på över midnatt.

Omgivningarna på Upper West är fantastiska. Fina hus där riktiga människor bor, där lekparker och basketplaner finns insprängda mellan husen, gott om restauranger och butiker, och bara ett stenkast från Central Park. Och  förmodligen ändå något lugnare än i teaterdistriktet. Jag har sagt att jag ska lämna ut hotellets namn när jag inser att de är värda det. Det kanske kommer imorgon.

Klockan är snart fyra på morgonen svensk tid. Sitter dygnsrytmen djupt rotad kanske han vaknar om en timme. Gör dagens och nattens strapatser sig påminda sover han något längre.

Efter en halv dag i NY har vi redan märkt av vänligheten och tillmötesgåendet och ser ännu inte något skäl till att inte resa hit med småbarn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s