Resa med barn till New York – nu börjar den dagliga uppdateringen

Nu är det två veckor kvar. Tills familjen på sex personer – jag, 15-månaderspojken, hans mamma och mina tre utflugna vuxna tjejer – åker till New York. Risken finns att man lagt för stor vikt vid planering, planering, ångest och ännu mer planering och att en vecka på plats kommer swischa förbi innan man hunnit reagera. Men då får man väl leva på minnena. Det är väl trots allt det mycket av resandet handlar om.

För planerat det har vi. Eftersom lillemannen trots allt är just en lilleman. Det är ibland jobbigt att komma hemifrån med lokalbussen till stan, och nu ska vi flyga 8,5 timmar och vistas 7 dygn i en av världens mest kokande stadsmiljöer. Crazy. Vad tänker vi med? Well, han fanns ju inte när vi började tänka, han har vuxit in i planeringen. Och folk reser ju med sina små barn, visst gör de?

Men det finns inte jättegott om erfarenheter på nätet när man vill veta mer om tillvaron med barn i NY. Så om man inte hittar tips själv får man väl försöka bidra med desto fler tips till andra.

Därför kommer jag från och med nu använda bloggen till en daglig uppdatering inför resan och en daglig uppdatering under resan, med fokus på det praktiska eller opraktiska, det möjliga eller omöjliga i att tillbringa en vecka i New York med ett litet barn.

Ett utdrag ur checklistan inför:

– Giltiga pass. Check.

– ESTA-bevis. Check.

– Växla kontanter i små valörer (för dricks och småköp). Check.

Boka parkering på Arlanda

Veckoerbjudanden gör ofta att det inte blir så mycket dyrare att stå inomhus närmast terminal 5 än att stå utomhus på någon av satellitparkeringarna. Vi vill göra allt så enkelt som möjligt eftersom vi tror att själva omaket av att hantera en bebis på resan är tillräckligt stort ändå. Minimera störningar. Tyvärr behöver vi två bilar men parkeringen är bokad för 899:-/vecka per bil.

Boka flyg

Alla flighter oavsett flygbolag i hela världen släpps exakt 11 månader innan. Det var då vi bokade. För att ha störst valmöjlighet och lägst pris. Visst kan priset på vissa flighter bli billigare senare också men knappast i kombination med krav på antal resenärer, tider och mellanlandningar.

Vi valde bara bland flighter utan mellanlandning för att få så kort restid som möjligt. För den lilles skull. Eller rättare sagt för vår skulle eftersom vi reser med en liten. Det blev SAS och resan kostade totalt ca 26.000:- när vi bokade den i somras.

Sittplats för barn

Nej vi bokade inte en separat sittplats för honom. Han kanske inte ens kan eller vill sitta själv. Samtidigt är han för stor för att få ta del av SAS babynät som man kan hänga upp som ett slags extrabädd på vissa platser.

Boka plats på flyget

På resan dit sitter vi i mittenavdelningen, d v s ingen av oss får fönsterplats. Men fördelen är att vi istället får två platser på den främre raden mot den mittersta arbetsön i kabinen. Så vi förhoppningsvis kan lägga pojken på golvet framför oss en stund. Övriga tre platser på raden bakom.

På hemvägen sitter vi alla fem i rad från fönstret och in i kabinen. Vi får väl skicka den lille emellan oss.

Största oro för flyget är de minimala skötbäddarna i de minimala toaletterna om han skulle bajsa. Tjing för att inte… Gjorde ett bajsbyte mellan Arlanda och Luleå för en tid sedan. Guud, man måste ju vara akrobat och ha fyra armar för att det ska gå ihop.

Boka hotell

Vi behövde två dubbelrum. Ett för 2 vuxna + bebis, ett för 3 vuxna. Det blev istället en svit med två sovrum á 3 personer, 2 badrum, allrum och kök med spis, kyl etc.

Största fördelen med svit är att vi alla bor tillsammans. Man behöver inte bestämma tid eller knacka på hos varandra för att höra om alla är klara. Det blir också enklare att gå ut några åt gången eftersom de som ändå blir kvar på rummet har sällskap av varandra.

Största fördelen med eget kök är att vi kan förse oss med frukostmat och lite smått och gott som 15-månaderskillen behöver. Inte minst viktigt eftersom vi är osäkra på hur han kommer ta tidsomställningen. Fortsätter han att vakna när hans kropp säger ”klockan är sex” så är det midnatt i USA. Då vill man inte gärna gå och leta efter någon frukostbar.

Att hans dygnsrytm kanske krockar med våra egna önskemål och det teoretiskt skulle kunna bli så att han vaknar när det är dags för oss att sova, det är en helt annan historia som vi får återkomma till.

Hotellet har bara 3 stjärnor. MEN det ligger i topp i betygssammanställningen baserad på gästers bedömningar och kommentarer som finns på resesajterna. D v s de som bott där anser i högre grad än nästan samtliga andra hotell på Manhattan att hotellet uppfyllt eller överträffat förväntningarna. Det tror jag är ett bra sätt att kunna förvissa sig om ett prismässigt rimligt hotell utan att vara rädd för undermålig standard. Jag väljer att referera till hotellets namn när vi sett med egna ögon att det är värt att rekommendera.

Hotellet ligger på Upper West (Broadway/74th). Troligen en aning lugnare än i teaterdistriktet, och ändå bara en km till Columbus Circle och ett par hundra meter till Central Park.

Pris: 4525 $. Det motsvarade ca 30.000 kr när jag bokade. Med dagens valutakurs är det ca 40.000 kr. Surt. Slutnotan vet vi inte förrän vi checkar ut, betalar och får se växelkursen på det svenska kontoutdraget.

Sparande

Jag har haft det månadsvisa sparandet i en US-fond (Swedbank). Det betyder att fonden stigit med valutakursen och vice versa. Amerikanske börsen lever naturligtvis sitt eget liv och den risken har varit lika stor som att spara i en svensk aktiefond men som sagt, valutakursen kändes viktigast att säkra upp. Dollarn har blivit dyrare, det betyder att vår shopping, uteliv, hotellkostnaden etc allt blivit lika mycket dyrare. Men sparandet har genererat ungefär lika mycket extra. Kort sagt: Kostnadsbudgeten har reviderats några gånger de senaste åren men tillgångsbudgeten har följt med.

Packning

Vi planerar för närvarande hur vi ska packa för att få med oss allt som kan tänkas att behövas i kabinen men ändå få med oss grejerna när vi transporterar oss i stan.

Skötväska. Vad behöver den lille äta och dricka och hur får vi med allt i behållare som var för sig inte är mer än 100 ml? Vilka mediciner behöver tas med?

Vagnen går med som incheckat bagage på 15-månadersmannens biljett. Har tänkt lägga den i en plastpåse för att slippa släpa en dyr platstagande specialväska som går att köpa för ändamålet. Men alldeles nyss fick jag tips om bra vagntransportförvaring att hyra. Återkommer om det.

iPad

Ja det blev en sån. Hotellet har WiFi och med rätt appar och nedladdade filmer kan vi förhoppningsvis roa lilleman en aning även på flyget när det kryper i honom som värst.

Köp nezeril

Fick tipset av vår barnläkare att ge den lille en dos nezeril 20 minuter före take off och strax före landning. För att förebygga tryck i öronen så långt det är möjligt. Nu vet vi ju dessutom att den lille redan har trängre örongångar än normalt… Men (knock on wood) det gick bra när vi flög till Luleå i november.

Transport vid ankomst

Newark Airport. Man kan boka shuttles från flygplatsen. Men måste själv ha med barnbilstol. Nej där gick gränsen för hur mycket vi kan tänka oss att släpa med för en vecka.

Taxi åker vi inte heller utan barnstol.

Hotellets limousineservice kan hämta för ca 2000 kr. De har bilstol.

Nej beslutet blev således: Vi påminner oss själva om att upplevelsen börjar redan utanför flygplatsen. Fem vuxna med varsin resväska, varsitt handbagage samt därutöver en barnvagn, en bebis och en sköterska, det blir lite att släpa på men vi ser det som ett äventyr att ta oss fram med tåg/buss/tunnelbana och direkt bli en del av den newyorkska atmosfären. Det är trots allt atmosfären vi åker för. Den exakta rutten från flygplatsen är något oklar i skrivande stund.

Endera dagen ska jag maila hotellet och påminna om barnstol till köket också. Och kanske stöta på en gång till om den utlovade barnsängen.

Fortsättning följer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s