Rocklunda är Sveriges bästa breddidrottsområde

Hakonplan, Rocklunda, Västerås. Konstfrusen hela vintern. För allmänhetens åkning, ungdomslagsträning och pojklagsmatcher.

Hakonplanen utgör Rocklundaområdets sydöstligas punkt. Från den ser jag inomhusarenan för elitbandy, hockeyarenan där det spelas allsvensk hockey, den något mindre inomhusarenan där det spelas juniorhockey eller åks konståkning. Bredvid den finns ytterligare en konstfrusen hockeyrink med tak och tre väggar, därav kallad månskensrinken. Och den konstgräsbeklädda fotbollsarenan dimensionerad för betydligt mer publikdragande fotboll än vad Västerås bjuder på i dessa dagar.

Invid fotbollsarenan ligger en av Friskis & Svettis tre anläggningar i Västerås.

Vägg i vägg med månskensrinken ligger ett utomhusgym byggt i trä. Flitigt använt dag som kväll året runt av enskilda motionärer eller lag.

Vid utomhusgymmet startar motionsspåren som går i olika elbelysta längder upp till 10 km. Ibland korsas de av MTB-spåren eller orienteringsklubbens löpare som letar kontroller i samma skog. På vintern spåras upp till 22 km spår varav 3 km konstsnö underfruset.

På samma plats där spåren utgår ligger också en plåthall som är inomhusträningshall med konstgräs. Bortom den kommer de sen, alla 20-talet fotbollsplaner efter varandra. En och annan plan för amerikansk fotboll också. Ja och stallet med hoppbana som ligger där mitt i området. Samt arenan för innebandy, handboll, bordtennis mm.

I änden av Rocklundaområdet, där fotbollsplanerna slutar, finns ett inhägnat kastområde för friidrottarna.

Ja här tar Rocklunda slut men följs av gymmet på Apalby, racketsportanläggningen Bellevue samt, åt andra hållet, Arosvallens utomhusfriidrottsarena.

Det mäktigaste med Rocklunda är inte det samlade utbudet av resurser. Det är den fantastiska uppslutningen av människor. Ett område som verkligen utnyttjas. Av elitsatsande individuella idrottare eller lag, likaväl som motionärer på alla nivåer. Dag som kväll, 365 dagar om året. På Rocklunda är du aldrig ensam.

Utan att veta skulle jag ändå tro att Rocklundaområdet är ett av Sveriges bästa breddidrottsområde. Kanske till och med unikt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s