När man frågar om smultronställen i New York

Bucket list: New York.

Bestämde för flera år sedan att åka till New York i sommar. Med mina tre vuxna barn. Familjen har blivit större sedan dess så nu åker vi sex personer varav en 16-månaderspojk. Inte utan att det ställer lite nya krav på förberedelser, påverkar val av flyg, transporter och boende, samt kanske drar ner ambitionsnivån en aning för vad man ska hinna se och göra på en vecka. Blir nog helt enkelt lite mer utlämnat till situationen just där just då.

Lite rädsla finns för den lilles möjlighet att tidsanpassa sig och hans förmåga att dra på sig förkylningar. 8 timmar på flyg är kanske inte den bästa platsen att undvika det.

Men det är intressant ändå att när man frågar folk om deras upplevda smultronställen i New York så är det INTE Frihetsgudinnan, Empire State Building eller Times Square som nämns. Kanske för att det är platser man inte kommer kunna undvika oavsett. Men vem man än frågar så börjar de prata om parker, barer eller marknader. Platser och situationer där man kan vara en New Yorker för en stund. Slå sig ner bland vanligt folk i New Yorkarnas egen miljö och bara “ta in” som Ernst skulle sagt. Visst dyker det upp förslag på flotta butiker och outletshopping också – det är väl nästan praxis att åka med halvtom väska dit och full väska hem – men smultronställen är ändå främst det där man springer på som överraskar.

Voilá. Det är jättekul och intressant att få tips på platser att se eftersom någon före mig tyckt att det var speciellt. Bra att få tips om områden dit man kan leta sig beroende på intresse. Men viktigast är nog att inte resa i någon annans fotspår utan göra sina egna upptäckter. För mig personligen är Brooklyn Bridge det viktigaste NY-symbolen av alla. Därutöver är ganska mycket öppet. Dottern håller koll på New York Rangers slutspelsresultat i förhoppningen att de ska spela finalmatcher på Madison Square Garden den vecka vi är där. En annan dotter har siktat in sig på tjejmilen med start/mål i Central Park. En vecka går nog fort. Risken finns att avprickningen på Bucket List kommer resultera i en ny punkt: New York part II.

Strosade förbi kyrkogården i Västerås idag. Hovdestalunds kyrkogård som jag brukar framhålla som troligen en av Sveriges vackraste kyrkogårdar. Tycker det är trevligt att läsa på gravstenar. Idag upptäckte jag en rosaskimrande nästan polkagrisliknande gravsten som vid första anblicken kändes utstickande men som vid närmare eftertanke bara var personlig på ett fint sätt.

Reagerade på mitt eget omdöme om någon som var en bra karl. Och ja, är det något jag vill att folk som går förbi min gravsten ska tänka så är det “Han var en bra karl”. Eller “Han var en bra far”. Kan låta anspråkslöst. Men det är det inte. Det är ett ambitiöst mål. Hoppas.

2015/04/img_0907.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s