Till dig som längtar efter barn

Med anledning av denna nyhet på svt.se:

http://www.svt.se/nyheter/sverige/gravida-erbjuds-dyrt-prov

Tro aldrig att du kommer ångra att du födde ett barn med Downs Syndrom. Ingen förälder till ett barn med den extra kromosomen har ångrat det. Vi har gråtit av rädsla när vi fått beskedet. För att vi inte förstått tillräckligt. Det har tagit ett dygn att bearbeta och sen har vi insett att detta barn ger oss precis lika mycket glädje och kärlek som vilket annat barn som helst. Vi har insett att en människa inte är sin diagnos utan just precis en människa med sitt skratt, sin gråt, sin utveckling, sitt intresse, sin personlighet och sin olikhet.

En människa med Downs Syndrom är inte från en annan planet. Det här är 2014 och vi borde vara upplysta. Rädslan för att föda ett barn med särskilda behov känns inte modern. Var finns öppenheten inför olikheter?

Ingen förälder till ett barn med Downs Syndrom skulle önska barnet ogjort. Det känns därför märkligt att forskningen fokuserar så mycket på att upptäcka Downs i förväg i syfte att kunna välja bort ett barn. Fokusera forskningen på vad som orsakar kromosomförändringen och hur man på sikt kan förhindra det. Inte på att ta bort de barn som bär på kromosomen.

Alla föräldrar vill sina barn väl. Alla har vi ångest för hur det ska gå för våra barn, vad de ska råka ut för eller vad vi ska skydda dem ifrån. Att födas med Downs Syndrom är att ha med sig ett handikapp från början som ställer nya krav.

Men se den kvinna i ögonen som längtar efter barn och säg att du valt bort ett barn med Downs Syndrom. Det vore ett hån. Och om det var din sista chans att få barn så kommer du ångra dig så länge du lever. DSC_0052

Jag har fyra barn varav ett med Downs Syndrom. Han skänker mig precis lika mycket glädje. Och han lär mig så mycket om livet. Att tänka att han skulle blivit bortvald får mig bara att gråta.

Stay calm. It’s just an extra chromosome.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s