Sommar-OS i Stockholm-Mälardalen

Det talas ibland om att Sverige bör söka vinter-OS. I Åre, Stockholm eller Östersund. Eller kombinationer av dem alla.

Åre-Östersund: Nej snälla, exploatera inte den vackra Årefjällsbygden mer.
Stockholm-Åre: Låter en aning splittrat. Extremt dålig service mot tillrest publik att inte kunna följa olika idrotter med mindre än att behöva flyga mellan två orter eller köa i 10 timmar på överbefolkade (kommer de vara då) undermåliga inlandsvägar mellan Stockholm och Åre.

Nej som jag ser det finns bara ett realistiskt alternativ om Sverige någon gång ska söka ett OS-värdskap: Stockholm-Mälardalen.

Ett ”Stockholms-OS” i samverkan med Uppsala, Västerås, Eskilstuna och Södertälje. En geografisk spridning på en dryg timme oavsett mellan vilka orter man väljer att förflytta sig. Infrastrukturen i Mälardalen är redan anpassad för 3 miljoner invånare. Belastningen och exploateringspåverkan blir inte för stor fördelat på de samarrangerande städerna varken utifrån ett beläggningsperspektiv eller logistikperspektiv.

I ett sommar-OS ska finnas arenor för många olika idrotter. Men märk väl att de flesta matcher inom lagidrotter är mellan länder som inte drar mer publik än att man i stor utsträckning skulle kunna använda befintliga arenor i Stockholm, Uppsala, Västerås, Eskilstuna och Södertälje. Många individuella idrotter är inte större än att det går att göra detsamma. Huruvida Friends Arena går att bygga om till en kapabel friidrottsarena ska jag låta vara osagt, möjligen är det en sådan vi skulle sakna. Cykeltävlingar går att arrangera i Uppland, Västmanland eller Sörmland. Detsamma gäller rodd, kanot, skytte med flera utomhusidrotter. Fäktning, bordtennis, brottning, boxning etc går att arrangera i befintliga inomhusarenor, kapabla för några tusen åskådare, i alla fem städer. Världens vackraste huvudstad blir rimligen central av PR-skäl. Globen, Tele2 Arena och Friends centrum för de mest publikdragande inomhusaktiviteterna och fotboll.

Från den dagen OS-kandidaturen meddelas startar en inspektions- och journalistturism som gynnar hela regionen. När väl OS är i hamn följer år av olika deltagarnationers träningsläger förlagda i Mälardalen. När OS närmar sig och genomförs kommer Örebro, Norrköping, Linköping, Gävle, Nyköping få full beläggning på alla boenden av idrottsturister och lag som väljer att förlägga sig något mer avsides av ekonomiska eller träningsskäl.

Var kommer vi ens i närheten av dessa förutsättningar om vi arrangerar ett vinter-OS som inkluderar Åre-Östersund?

OK jag vet, Sverige kommer aldrig få ett OS. Men om det otänkbara ändå skulle ske så står jag först i raden och anmäler mig som volontär.

OS Stockholm Mälardalen

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s