Sommar-Åre

Semestrade några dagar i Årefjällen i sommar. Första gången jag varit där. Nu har jag snart slutit min Sverigecirkel. Sett hela kusten samt inlandet upp till Åre söderifrån och ner till Jokkmokk norrifrån från Riksgränsen. Visst finns det många oupptäckta smultronställen kvar, det förstår jag. Liksom många platser man åkt förbi och inte förstått att stanna till för att upptäcka.

Gotland finns kvar på min Sverigekarta. Jag som brukar säga att man har inte sett Sverige förrän man sett Lappland måste erkänna att detsamma nog gäller Gotland. Intressant ändå hur fantastiskt stort Sverige är när man bestämmer sig för att upptäcka nya platser. Vilket i sin tur betyder att man egentligen inte sett Italien för att man varit i Rom, Grekland för att man varit på Kos eller Tyskland för att man handlat på border shoppen i Lübeck. Man har sett en liten, liten och troligen väldigt speciell, kanske inte ens representativ, del av ett stort land.

Nåväl. Till Åre.

Dessa fantastiskt vackra fjäll och byar. Fin väg längs Indalsälven ut mot Åre från Östersund. Kyrkor där det måste vara trist att gifta sig eftersom utsikten konkurrerar som dagens vackraste. Strax utanför Åre, i ett gammalt hotell, låg nu ett asylboende och jag insåg att hur trasigt och tragiskt det än varit för dessa människor innan de landat på ett asylboende i Sverige så måste man säga att vissa drar en bättre lott än andra.

På Hotell Granen fanns fina rum, mysig restaurang och personlig, uppmärksam service. Från Granen bara 100 meters promenad rakt ner till Åres butiker, restauranger och bergbanans avgångsstation. De flesta restaurangerna var öppna och atmosfären i hela byn somrigt avslappnad. Tillbaks hem till Granen var det naturligtvis lika kort, men aningen jobbigare. Särskilt med en barnvagn att skjuta framför sig i branten.

Men mitt i allt detta infann sig några funderingar:

Vem skodde sig på kabinbaneprojektet?

Kan man tänka sig att en eller annan regeringsrepresentant från 1972 begåvats med tomtmark eller lägenhet i Åre på ett sätt som inte skulle vara alldeles uppskattat om det synades? Hur kan man annars förklara att den dåvarande socialdemokratiska regeringen bidrog med motsvarande nästan 400 miljoner i dagens penningvärde till att bygga kabinbanan? Såhär står det på Wikipedia om kabinbanan:

Det hela började 1972 med det statliga så kallade Åreprojektet. Regeringen hade målsättningen att skapa ett skidområde i Årefjällen dit även “vanligt folk” hade råd och möjlighet att ta sig för att åka skidor. En del av projektet var att bygga en kabinbana upp på Åreskutan.

Kabinbanan började byggas i februari 1975 av den schweiziska byggfirman Habegger. Bygget påbörjades mitt i vintern för att kunna utnyttja snötäcket till transporter. Kabinbanan kom i drift hösten 1976.

Den skulle ha kostat 24 miljoner kronor, men under byggtiden (som var den vädermässigt värsta vintern i historien) blev kabinbanan allt dyrare. Bland annat tvingades de ursprungliga planerna på att ha kabiner med plats för 125 personer (“väntrummen” på dalstationen är byggda för 125 personer) ändras till billigare kabiner med plats för 80 personer, för att spara pengar. Till slut, när allt stod färdigt, hamnade notan på 74 miljoner – vilket motsvarar 350 miljoner kronor i 2013 års penningvärde.[

Det är magstarkt att påstå att Åre är lättillgängligt för den större delen av Sveriges befolkning. Kabinbana eller ej. Om man verkligen ville utveckla ett skidområde tillgängligt för många hade det kanske varit klokare att satsa i södra Dalarna.

Nu har ju satsningen i Åre för all del placerat Sverige på den alpina skidkartan men den som lyckades lobba sig till 400 millar för en avlägsen privat skidanläggning borde stå staty i Åre by.

OS i Åre-Östersund

Nej tack.

Jag förstår att kommunalråd, hotelldirektörer och byggherrar skulle gnugga händerna över ett vinter-OS. Men jag vill inte se den exploatering det skulle föra med sig i varenda by på en 10 mils radie. Vålådalen, Ottsjö med flera pärlor i sin relativa orördhet. Ingen annan än den som ser en personlig ekonomisk vinning kan vilja utsätta den vackra fjällmiljön för en vidare exploatering än vad som redan gjorts. Och som ständigt görs baserat på naturlig utveckling av verksamheter i Åre liksom Sveriges övriga skidanläggningar runt om i fjällvärlden.

Nej, i nästa blogginlägg ska jag berätta om det i mina ögon minst kostsamma och miljöpåverkande OS-förslag Sverige skulle kunna ta fram.

Sist men inte minst: Oavsett hur den finansierades, kabinbanan är värd en tur. För den underbara utsikten från Åreskutan.

IMG_0830

Ottsjö

IMG_0859

Åreskutan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s