Barn med försäkringsvärde noll

På ett stängt forum för föräldrar till barn med Downs Syndrom sitter 1000 medlemmar och utbyter erfarenheter, uppmuntrar varandra eller stöttar varandra.

Ibland diskuterar vi försäkringar.

Om ni alla etablerade försäkringsbolag bara visste hur trist läsning det är. Ni hyllas inte. Nej ni sågas i ärlighetens namn inte vid fotknölarna heller. Snarare passerar ni revy för en luttrad potentiell målgrupp som vant sig vid att bli ovärdigt bemötta. Och som är frustrerade för att ni inte verkar förstå vad Downs Syndrom är. Vilket i sin tur förklarar bemötandet. Om ni visste hur många av oss som struntar i att teckna försäkringar för våra barn som en konsekvens av er syn och oförståelse.

Om ni alla försäkringsbolag en gång för alla kunde konstatera att Downs Syndrom inte är en sjukdom. Den kan inte förvärras eller botas eller lindras genom medicinering. Den är en kromosomförändring som medför en utvecklingsstörning. En utvecklingsstörning som kommer att vara väldigt olika från barn till barn. Precis som i jämförelse mellan alla normalstörda barn sinsemellan.

När det är konstaterat så kan det uppstå sjukdomar. Man slänger lätt ur sig att en sjukdom är relaterad till att barnet har Downs. Men det är fel att säga det. Därför att det inte finns några sjukdomar som barn med Downs får. Det finns sjukdomar som vissa barn med Downs får men andra barn med Downs aldrig får. Samma sjukdomar får även vissa barn utan Downs, andra inte.

Jag har förresten glömt berätta att jag har ett kärnfriskt barn. Han har Downs Syndrom men jag är överlycklig att han är frisk. Sug på den försäkringsbolag.

Om ni alla försäkringsbolag visste hur många nya kunder ni skulle få om ni erbjöd en komplett barnförsäkring omfattande såväl olycksfall som sjukdom endast exkluderat habilitering och andra merkostnader till följd av utvecklingsstörningen eller eventuella andra redan konstaterade sjukdomar. (Naturligtvis. Vi är inte dumma i huvudet, vi är bara trötta på att bli bemötta som att våra barn inte är något värda.)

Att ett försäkringsbolag, genom en medlemsförsäkring för vissa fackförbund, säger sig villigt försäkra barn med medfödd störning utan annan prövning lämnar likafullt många frågetecken kring tolkningar av vad försäkringen egentligen ska visa sig omfatta när något väl händer. Se t ex följande formuleringar:

bild1

NEJ! Downs Syndrom är ju ingen sjukdom, hur var det nu med den grundläggande insikten?

bild2

Vad är indirekta följder av det som försäkringsbolaget ifråga kallar sjukdomen?

Ovärdigt sa Bull.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s