Legojesus och smörgåstårta

Dop för den lilla nya människan. Med musik och sång. I Önsta-Gryta kyrka. En mycket vacker modern kyrka ihopbyggd med det gamla församlingshemmet mitt i byn. Gammalt och nytt i förening. Från den tradition kyrkan vilar på till den legojesus och kyrkans bekostade utegym som får symbolisera församlingens öppenhet att utvecklas med tvåtusentalet.

När det blir dags för konfirmation väljer barnet själv att bekräfta sin tro eller inte. Vi gör inte det valet. Men traditionen är betydelsefull, ceremonin vacker och kyrkorummet stämningsfullt och förpliktigande för vårt ansvar att ge den lilla nya människan en så bra start i livet som vi kan.

Medverkande av den lilla nya människans kusiner, systrar och moster.

Släkt och vänner. Alltid roligt att få tillfälle att ses. Även om den lilla nya människans morfar inte orkade resa. Det var tråkigt. För honom och för oss alla.

Tyvärr är det ibland svårt att ta in allt fint när man är mitt i det. När allt går i ett från torsdagens, fredagens, lördagens städning, mat- och bakförberedelser, via spänningen inför kyrkoceremonin, kostymen som köptes med en annan målvikt än den man lyckades ta sig fram till, ett barn som blir tyngre ju närmare gråten och skriket han kommer och som kräver lite extra uppmärksamhet så att man inte riktigt hör den vackra solosången eller textläsningen av den lilla människans syster och moster. Tills ceremonin klarats av och man koordinerar folket hemma i radhuset, plockar efter och slutligen somnar i soffan framför en fotbollsmatch man hade hoppats se slutet på.

Fast det kommer. Ibland kommer det lite efter men det kommer. Allt det där man inte riktigt kunde ta in just där och då.

Som vanligt är kökspratet efter att folk suttit färdigt roligast. När man står i trängseln mellan disken och den kvarvarande maten och pratar med dem man inte riktigt hunnit med under dagen. En precis lika viktig del som allt annat i en dag att minnas. Alla dessa människor som ska ha betydelse i den lilla nya människans långa liv.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s