På en lapp i fickan

En sommar för typ hundra år sedan. Eller 1990 för att vara exakt. Innan internet fanns i var mans ficka. På den tiden när folk hade brevvänner.

En kompis till en kompis hade flygcertifikat och hyrde ett fyrsitsigt propellerplan under tre veckor i augusti. Vi trängde oss in fyra personer och åkte på flygluff till Prag, Rhodos, Alanya, Portoroz.

Och Budapest.

Där klev vi ut från flygplatsen och in i en taxi med en adress som jag fått på en skrynklig lapp av min bror. Den gick till hans tidigare brevvän. Just in case. Efter tre nätter på ett obehagligt dåligt boende i Prag kände vi att det var ”case”. A long shot, men bara vi får kontakt med någon som kan rekommendera ett ställe att bo på. Visade lappen för taxichauffören och han tog oss till ett hyreshusområde strax utanför centrum.

Fyra svettiga svenska ynglingar med varsin bag ringde på dörren. Den öppnades. Och jag hann inte säga mer än:

-Hello, are you….?

-YES COME IN!!

Den tidigare brevvännen Ildico, hennes syster och en kompis. Från den stunden hade vi guidning alla dygnets vakna timmar runt i Budapest och dess omgivningar. Gellertbadet, ungerska restauranger, badstränderna vid Balaton. Och ett billigt, rent, lugnt vandrarhemsboende på gångavstånd från centrum.

Det visade sig senare att Ildico, Andrea och Dora – som skulle plugga engelska på högskola under hösten – precis i den stunden vi ringde på dörren stått och beklagat sig över att de inte fått prata engelska på hela sommaren. Och så plötsligt säger någon ”Hello, are you…?”.

Därav det totalt oreserverade välkomnandet av fyra okända svenskar.

Sensmoral: Ha alltid en adress i fickan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s