Dribbla inte bort jämställdheten

Det finns de som tror att könsneutral idrott skulle gagna feminismen. Att det skulle vara det optimala steget att tjejer och killar konkurrerar på samma villkor utan könsgränser i fotboll eller hockey eller andra idrotter där de fysiska förutsättningarna trots allt är betydande.

Jag säger lägg ner tanken!

Ett större utbyte och en integration kring träningar, och givetvis inom de idrotter där de fysiska förutsättningarna inte utgör någon större skillnad, hyllar jag definitivt. Att ta bort de onödiga uppdelningar och barriärer som finns. En könsblandning skulle säkerligen gagna båda könen i många avseenden.

Men i idrotter där en kvinnlig elitspelare aldrig skulle kunna konkurrera ut en man är det viktigare för kvinnor att veta att det finns en elitnivå att sträva mot, att det finns möjlighet att konkurrera, att det finns ett landslag eller en möjlighet att få delta i internationella sammanhang.

För mig är möjligheten för en kvinna att vinna Vasaloppet, bli damvärldmästare i triathlon eller att få delta i olympisk ishockey feminism. Att äntligen kvinnor fick hoppa i backe i senaste OS. Att kvinnlig brottning och ishockey kan ge en OS-medalj lika värdefull som vilken manlig medalj som helst. Att kvinnliga golfspelare kan bli multimiljonärer och att damfotboll på internationell mästerskapsnivå drar miljonpublik framför tv-apparaterna och fyllda jättearenor.

Det är så vi jämställt könen. Dribbla inte bort det med tankar på att ignorera de fysiska skillnaderna mellan könen.

  • PS (1) Friidrotten såsom den bedrivs i min stad och säkerligen andra städer är ett föredöme: Här tränar ofta tjejer och killar tillsammans i en träningsgrupp långt upp i åren trots att vissa med tiden utvecklas inom löpning och andra specialiserar sig på kast. Någonstans kommer man till en punkt där specialiseringen måste ta det sista professionella steget men under många år finns en gemenskap som inte konkurrerar.
  • PS (2) Jag skulle även vilja lyfta behovet av att låta barn med funktionsstörning vara del i lag bland normalstörda. Att kunna träna tillsammans och ha en tillhörighet som kanske inte går att skapa annars i ett rimligt närområde. Men det kanske kan bli ett annat blogginlägg, en annan dag.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s