15% och en påse bullar

…eller konsten att vårda sina leverantörskontakter

Min gamla mor, hon streetsmart-farmor, lämnade in sin nästan lika gamla cykel på reparation häromdagen. Hon är van att leva snålt stackars modern, efter ett helt liv med dålig lön och nu en dålig egen pension efter makens död.

Men när nåt måste göras så måste det göras.

Hon hittade efter rekommendationer en cykelreparatör som höll öppet eftermiddagar vissa dagar i veckan samt lördagar. I en liten lokal i ett av stadens ytterområden. Han skulle titta på bromsarna och det kärvande bakhjulet och byta ett stöd. Det där med kärvande bakhjul och bromsar på en oväxlad cykel kan bli en dyr historia. Streetsmart-farmor fick en ungefärlig prisuppgift som naturligtvis var avhängig hur svårt det skulle bli att hitta ersättningsdelar utan att behöva beställa nytt osv. Kort sagt, en normal bilmekanikermellantummenopekfingretuppskattning.

Jag skjutsade henne till cykelreparatören i lördags. Cykeln var klar men hon visste ännu inte vad det skulle kosta. Men i det läget var det viktigaste att han kunnat åtgärda felen på ett bra sätt. Att cykeln överhuvudtaget skulle bli bra. Det kunde bli dyrt. Men han verkade duktig och noggrann. Och referenserna var ju goda.

I bilen hem sa gamla mor:

-Det gick på 350 kronor. Så jag gav honom 400 och en påse nybakade bullar. Har man hittat nån som är duktig och billig så ska man se till att hålla sig väl.

Streetsmart-farmor vet att uppskatta ett gott arbete och att bädda för goda relationer med sina hantverkare, fotoframkallare, skomakare you name it.

Och nybakade bullar är ett säkert kort.

 

#blogg100

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s