Om arbete: Lite kommer alltid vara upp till dig

#blogg100

Hörde en radiointervju med en ung människa som beklagade sig över att inte få jobb. Han hade ingen gymnasieutbildning, inte kompletta betyg från grundskolan och han ville ingenting. På en direkt fråga vad han helst skulle vilja göra kunde han inte komma på någonting.

I lördags stängde jag av radion efter Melodikrysset eftersom Barnradion Dokumentär skulle följa en person som uppenbarligen också beklagade sig över att inte få jobb men innerst inne drömde om att vara hemmafru så som i “Desperate Housewives”. Jag kan ha missat någon viktig poäng men orkade inte prioritera att lägga en timme av mitt liv på ett radioprogram med den introduktionen.

Jag är den förste att beklaga att alla som vill ha arbete inte kan få det. Med betoning på vill. 

Jag är den förste att tycka det ska vara möjligt och enkelt att komplettera sina grundskolebetyg och ha möjlighet att studera för att man ångrat sin skoltrötthet och kanske får insikter och drivkraft senare i livet. Att få en andra chans. Oavsett när insikten och drivkraften kommer så mår samhället bra av att alla som vill arbeta för sin inkomst har möjlighet att göra det. Fler löntagare ger större skatteintäkter till staten och således bättre resurser att upprätthålla det sociala skyddsnätet för dem som trots allt inte kan, av olika skäl. Ju fler människor som känner sig delaktiga och nyttiga desto mindre risk att de använder sin energi till saker som bryter ned både dem själva och samhället.

Jag är den förste att hylla de insatser som görs för att människor med funktionsnedsättning ska kunna komma i arbete och känna sig behövda. Läs gärna vad Misa AB gör för att stötta människor med funktionsnedsättning in i arbetslivet:

Hem

Men ärligt: Oavsett politik, oavsett arbetsmarknadsläge, kommer aldrig en outbildad person som helt saknar vilja och intresse att få jobb före någon som har åtminstone det sistnämnda. 

Och jag tycker det är logiskt. Lite kommer alltid vara upp till dig.

Advertisements

2 thoughts on “Om arbete: Lite kommer alltid vara upp till dig

 1. staffanjonzon

  Klart det är upp till personen, men han kanske behövde guidning, eller gå på någon praktikplats för att veta vad han vill göra. Ibland kan sånt komma senare i livet!

  Reply
  1. guldnappen Post author

   Absolut. Det är nog lite av min andemening också, för jag tror även guidningen bygger på ett eget intresse att ändå vilja komma vidare, komma fram till nåt. Jag måste ju fortfarande vilja bli guidad om man säger så.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s