Vi har aldrig varit bättre än 2014

#blogg100

Vi upplever samhället som sämre och sämre. 2014, året då orättvisor, påhopp, förnedringar fullkomligt jä-a peakar!!!

Men låt oss för en stund fokusera på det positiva. Och kanske t o m se att det vi upplever som fasansfullt är ett positivt tecken.

Hade vi varit ett företag hade vi nämligen sagt att steg ett för att kunna eliminera kvalitetsbrister är att upptäcka dem. Vi kan under ett år eller två ägna oss åt att räkna kvalitetsbrister som positiva tecken för hur ska vi annars kunna förbättra verksamheten?

Åter till livet. Samhället. Sverige 2014.

Vi reagerar över fler saker. För att det är tillåtet att ifrågasätta. Vi uppmuntrar och uppmuntras till reaktioner. Reaktioner som ibland kanske t o m är stormar i vattenglas om man skulle zooma ut från ankdammen och sätta det i ett större perspektiv.

Nej jag tror samhället 2014 i mångt och mycket är bättre än för 20, 40, 100 år sedan.

– När seklet var ungt var klimatet på många håll kärvt och oinbjudande. Folk var mer skeptiska mot främlingar längs vägen än vi generellt är idag.

– När jag växte upp räckte det med att ha glasögon eller prata dialekt för att bli mobbad i skolan. Idag jobbar alla skolor och många organisationer med samarbetsklimatet i skolan. I de skolor där mina barn tillbringat 40 år, om man lägger ihop alla deras skolår, har mobbing nästan inte förekommit alls. Det har funnits en acceptans för olikheter. För vem sjutton mobbar någon för denne är annorlunda när klassens kompisar kommer från alla samhällsklasser och världens alla hörn?

– När jag var ung fanns inga som helst ambitioner att inkludera människor med någon form av utvecklingsstörning.

– På 60-70-talet kanske vi hade mindre anonymitet i vårt bostadsområde eller kvarterssnabbköpet eftersom vi inte rörde oss i lika vida kretsar som idag. Men vi var inte ett dugg mer inbjudande. Svensken har blivit mer kontinental i bemärkelsen socialiserande.

– Vi är öppnare med våra brister och får på köpet mer stöd.

– När jag började högstadiet hade man precis bestämt att förbjuda skolfester eftersom det förekom för mycket hasch och t-sprit. Vi som gick i sjuan fick finna oss i att bli hotade och skrämda och upphängda i våra skärp på väggkrokar eller instängda på en toalett om den inte redan hade brunnit.

– På stan träffar vi butiksbiträden som ler och vill ge oss bästa möjliga service. På 60-70-talet kanske vi var lutherskt disciplinerade men inte ett dugg gladare.

– Respekten för kvinnors kompetens och förmåga behöver vi inte ens nämna. Trots att vi fortfarande har lång väg kvar att gå. 

– Synen på sexuellt våld och barnsex. Ja lyssna gärna på P3 Dokumentärs genomgång av Huddingehärvan och ta del av vilka politiska tankegångar som fanns i frågan för inte alltför många år sedan.

Någon säger att det inte finns utrymme att vara oss själva. Att vi inte duger. Jag säger att det aldrig varit lättare att hävda sig själv. Det har aldrig varit lättare att säga att du inte vill röka eller att du inte vill dricka. Och accepteras ändå. Både som vuxen – att välja att köra bil hem från en middag utan att anses tråkig som dricker alkoholfritt – och som ungdom i skolmiljön. Det har aldrig varit mer upp till dig att vinna din rätt att tycka själv.

Det har aldrig varit lättare att se ut som f-n, om uttrycket ursäktas, och komma undan med det. Det har aldrig varit lättare att möta överseende med brister om någon ser dina andra kvaliteter.

Jag saknar den typiska artigheten som förr. Att öppna dörrar för varandra eller visa respekt för situationer genom vårt sätt att föra oss. Att vårda saker. Att sätta värde på det vi har. Men jag är så oändligt tacksam över att min son med Downs Syndrom är född 2014 och inte 1964. För 2014 förstår vi. Och de som inte förstår eller respekterar försöker vi öppna ögonen på. År 2014 reagerar vi, ifrågasätter och jobbar vidare på de områden där vi ser att det fortfarande fins en förbättring att göra.

Det finns att jobba på. Men vi har fasen aldrig varit bättre än 2014!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s