Typiskt att Gud skulle missa…

#blogg100

Jag satt o funderade på att man alltid borde vara 45+ när man får barn. När man kanske slutat tänka på en eventuell karriär. Det är ju typ 15 år kvar att jobba bara, med största sannolikhet går det utför likförbaskat. Den lilla nya människan får konkurrensen från jobbet att te sig mindre utmanande. Man börjar fundera på det där med att fånga dagar och checka av sin bucket lists, det kanske går att samordna med en nedtrappning i arbetstid om några år.

Den ena tanken ledde till den andra. Och jag tänker mig att det är såhär livet borde se ut:

0-4 år: Ja då är man helt enkelt bara barn

5-13 år: Skola

En femåring vill bara lära lära lära, mer mer mer!! Om hon gör det av en daghemsfröken, sina föräldrar, storasyskon, farmor, tvn eller skolan torde vara egalt. När en femåring går på dagis börjar dagis kännas urvuxet. Det sista året på dagis kan mycket väl bytas ut mot en tidigare förskola/skola.

14-18 år: Ledigt

Då behöver ungdomar sova och vända på dygnet. Man borde få se på tv till 03 varenda natt när man är tonåring och inte ha någon tid att passa på förmiddagen. Det bästa med denna period av tonårsledighet är att då kan barnen ansvara för städning och kvällsmat för övriga familjen. Att det är deras enda uppgift är inte för mycket begärt om de får sova och umgås med kompisar resten av dygnet. Deras förfäder jobbade 50 tim/vecka då de var fjorton år så ingen curlingförälder ska behöva gråta blod av medömkan för att tonåringen har en uppgift i hemmet.

19-25 år: Jobb

Nu behöver vi få nåt att göra. Tjäna lite pengar. Ha råd att köpa bil. Och tillåtas pröva oss fram i arbetslivet för att komma på vad vi egentligen vill bli.

26-30 år: studier

Den uppmärksamme läsaren märker att vi hittills bara gått 9 år i skolan. Här kommer uppföljningen, vidareutvecklingen. Den där tiden som vi inte har idag för att starta om när vi märker att bananskalet vi halkade in på ledde oss fel. När vi jobbat ett tag och börjat förstå vad vi vill, eller åtminstone vad vi inte vill, så är vi tydligt fokuserade på vad som tidigare var de tre sista av en lång rad skolår (gymnasiet) och i många fall ytterligare högskolestudier.

31-45 år: jobb

Motiverade, utbildade

Ca 45-50 år: Skaffa barn

Ungefär här skaffar vi barn. Vi har en någorlunda stabil ekonomisk grund att stå på. Vi har hunnit utvärdera vår partner tillräckligt för att inte köra i diket med en tonårsfling. Vi har mognat som människor och kan vara lugna och trygga i den nya omtumlande livssituationen. Den uppmärksamme läsaren upptäcker igen att barnet vi får ska börja skolan om fem år vilket kanske får oss att ta ut en längre självvald ledighet och inte kasta in barnet på dagis strax innan det börjat gå. Vi har ju redan haft de där viktigaste karriäråren. Nästa gång vi börjar jobba är vi i konsolideringsfasen. Vi kan få 4 års föräldraledighet att fördela hur vi vill på ett eller flera barn. Vill vi ha flera år ledigt men inte avstå från jobb så får vi använda åren 65-69 att spela med d vs byta ut 1-4 av de kommande pensionsåren och istället jobba lite längre nu när vi snart återgår i arbetet fulla av arbetslust igen.

Ca 51-65 år: jobb

Båda föräldrarna kan jobba ganska mycket eftersom tonåringen sköter mycket av hemsysslorna.

Ca 65- : pension

Lite beroende på hur vi tagit ut föräldraledigheten ovan.

MEN SÅ VAR DET DEN DÄR LILLA HAKEN. Fertiliteten. Att kunna skaffa barn på naturlig väg sent i åren utan ökade risker för fosterskador och missfall. Det känns helt enkelt som att Gud missat nåt här. Till hans försvar kanske det inte gick att förutse hur samhället skulle se ut 2014. Men ändå, förbaskat synd bara.

Livstidplanen ovan blir därmed en aning skämtsam och orealistisk rakt av. Men kanske väcker en del tankar…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s