The Whoman model

#blogg100

Image

LEAN och alla dess ”verktyg” för optimerade processer och effektivare organisationer i all ära. Men när LEAN införs på delar av en verksamhet sker likafullt ofta en suboptimering. Man letar störningar bakåt i kedjan men analyserar dem inte framåt. Man optimerar resurser utifrån en för liten del av verksamheten. Och så vidare.

Härmed överlåtes gratis vad jag kallar WHOMAN i organisationen.

Ordet i sig är en lek med woman och man, men också who som i vem.

Syftet är att skala ner perspektivet från ett företags organisation till en hypotetisk organisation bestående av en enda person. Hur skulle vi lösa detta om det var en enskild firma? Om verksamheten var så liten att den sköttes av bara dig? När vem som gör vad och vad som görs när inte stördes av organisatoriska rutor och väggar.

Om den här ekonomiavdelningen var en enda person: Skulle du fortsätta att göra de saker i ena änden som du rättar i den andra? Eller skulle du angripa de första stegen i processen på ett annat sätt för att slippa sitta nästa dag och rätta det du själv gjort?

Om du var en liten firmas ekonomiavdelning bemannad av en person, hur skulle du hantera kund- och leverantörsreskontrans flöden?

Om den här verksamheten var en liten firma på en enda person, hur skulle du prioritera i just detta läge? Hur skulle du prioritera produkt, försäljning, inköp etc om allt stod och föll med dig själv som ende verksamma person i firman?

Om det här företaget var en enskild firma bestående av bara dig, hur skulle strategin och värderingarna se ut som genomsyrade allt du gjorde?

Ofta är vi i stora företag bra på att rationalisera stora flöden och optimera delprocesser. Men hur man än vänder den organisatoriska kartan finns snittytor som ger upphov till suboptimering eller gnissel i processen.

WHOMAN är ingen organisationsteori. Men det är en nyttig övning att komplettera dina LEAN-verktyg med.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s