Jag, Ulf Lundell och historien

#blogg100

Jag läste allt av och om Ulf Lundell fram till typ Tårpilen. Jag lyssnade på allt fram till avskedskonserten på Hovet nyårsafton 1985.

Konserten i Västerås gamla idrottshall i november 1983 var enastående. Intim. Bandet med Clarence Öfverman, Niklas Strömstedt, Janne Bark… Ulf Lundell på sin absoluta peak.

Lundells dröm var att få spela på Johanneshov en nyårsafton och fira med jordgubbar och champagne. Drömmen gick i uppfyllelse. Nyårskonserten skulle bli hans avsked. Fullsatt på Hovet. Bandet i svarta kostymer. Uffe med en oknuten fluga om sin vita skjortkrage. En sedvanlig marathonlundellkonsert med uppehåll vid tolvslaget för att fira in 1986 innan konserten nådde sitt crescendo. Janne Bark gick bananas och Lundell kastade ut såväl sina noter och sångtexter till publiken och tog ett värdigt definitivt avsked.

Men…

Det dröjde inte länge förrän han gjorde comeback. Tog avstånd från Öppna landskap. Slutade igen och comebackade igen. Och så vidare och så vidare.

Jag tappade honom där. Tappade intresset. Hängde inte med i varken utvecklingen eller invecklingen. Varken i böckerna eller musiken.

I november 2012 fick jag en överraskningskonsert i present. Ulf Lundell på Lokomotivet i Eskilstuna. En tretimmarskonsert precis som förr. Klassikerna alltifrån Vill ha dig till Bente. Precis som förr. En Lundell som hade problem med rösten, drack te, gjorde mig tveksam om han skulle klara hela kvällen. Men som blev bättre och bättre, rockigare och rockigare, rösten bättre och bättre, tills hela Lokomotivet stod upp i unison sång. Precis som förr.

Jag hittade tillbaks där. Köpte en box med några CDn som kanske, kanske inte finns kvar som LP i ett garage från ett tidigare liv. Har köpt Trunk. Kanske inte ser honom så många gånger mer även om jag rekommenderar alla som inte sett Lundell de senaste 20 åren att ta tillfället i akt nu när han återigen för gud vet vilken gång i ordningen ger sig ut på turné.

Få musikaliska möten har gjort mig gladare än att hitta tillbaks till Lundell. Lokomotivet 2012.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s